BG | EN

Стартира строителството на сградата Sky Fort


През 2016 започна строителството на сградата Sky Fort. Sky Fort е най-високата сграда от комплекса Sofia Capital City, както и в София и България
Първият истински бъл­гарски небостъргач предста­влява офисна кула с общо 49 надземни нива и 3 подземни етажа, и височина от 202м.
Sky Fort ще предлага комфортни офисни прос­транства с неповторима глед­ка към София, Витоша и окол­ностите.
На върха на сграда е проектиран ресторант и площадка за наблюдение.
Архитектурата е динамична и подчертаваща напредъка на технологиите през 21-и век.
Формата на сградата символизира отворена Арка, посрещаща посетителите на града през неговата юго-източна порта.
В сградата ще бъдат внедрени много технологични иновации: скоростни асансьори, устойчива на земетръс конструция, специално проектирана за обекта енерго-ефективна Фасада и др.
Стоителството на сградата започна през есента на 2016г. и се очаква да бъде завършена в началото на 2020г.

Започна строителството на NV Tower


Високата мултифункционална сграда се намира в югоизточната част на София, до пресечната точка  на два главни булеварда, и метростанция.
Проектът включва: офиси, жилища, търговски обекти - ресторант, кафене, магазини, уелнес и спортен център, конферентен блок, панорамна площадка, покривни градини, подземни паркинги.
NV Tower е характерна с обширни публични пространства, богато озеленени покриви и фасади, внимателно изграден архитектурен силует, съобразен с контекста, отваряне на сградата на ниво терен към града.

"АиА Архитекти" получиха наградата: "Best Commercial High-Rise Architecture" за проекта "Капитал Форт"


27.10.2016

"АиА Архитекти" получиха наградата: "Best Commercial High-Rise Architecture" за проекта "Капитал Форт" на международния конкурс European Property Awards 2016-2017. Церемонията по награждаването се състоя на 27 октомври в хотел „Marriott Grosvenor Square” в Лондон.
АиА Архитекти представиха блестящо България на международната сцена в Лондон, съревновайки се с най-добрите европейски професионалисти в сектора, както и с най-иновативните и амбициозни проекти на 2016г.
European Property Awards са чат от International Property Awards - най-голямата, най-престижна и широко-разпознаваема платформа в областта на недвижимите имоти в различните региони на света. Наградите се определят от независимо жури от 70 доказани експерти, оценяващо дизайна, качеството, иновациите, оригиналността и устойчивостта на проектите. Журито се председателства от Lord Caithness, Lord Best, Lord Liverpool, и Lord Thurso, членове на Камарата на Лордовете в британския парламент. 

Участие в международния конкурс за библиотека в гр. Варна


24.11.2015

Екипът на "А и А Архитекти" взе участие в международния конкурс за нова градска библиотека в град Варна. Въпреки че не беше награден, ние се гордеем с нашия проект. Изказваме голяма благодарност на всички взели участие в изработването нашето предложение: Лили Петрова, 
Сийка Митова, Павел Цочев, Николай Узунов, Стефан Михайлов, Боряна Калнева, Женя Атанасова, Димитър Механджиев и Ангел Захариев.

Готов е идейният проект за "East Fort"


09.10.2015

"А и А Архитекти" са готови с идейният проект за сградата "Ийст Форт" в град София. Сградата се състои от основна офисна част, разположена над търговски площи и подземен паркинг. 

 

Стартира изграждането на Sofia Capital City


През 2017 ще продължи изграждането на "Sofia Capital City". Комплексът "Sofia Capital City" е мащабен проект за изграждане на ново „бизнес сити” с високи сгради в София.
Проектът е разположен на терен с площ 57 000кв.м. на една от ключовите локации в града – източнния вход на София.
Предвижда се етапно изграждане на проекта, като през 2016 година продължава изграждането на Етап 1.
Етап 1 обхваща терен с площ 37 000кв.м и включва 3 сгради - Capital Fort, East Fort и Sky Fort.
Общата РЗП на Етап 1 е 214 000кв.м и включва - 104 000кв.м офиси, 16 000кв.м търговски площи, над 2000 паркоместа, заведения за хранене и централно парково пространство с езеро. 
В комплекса на Етап 1 се очаква да работят 7000 служители и да привлича 2000 посетители дневно. Общата инвестиция за изграждането на Етап 1 е на стойност 180млн. евро. Част от тази инвестиция включва изграждането на обществена улична инфраструктура, обществен парк, ел. подстанция и захранващи трасета, ВиК инфраструктура и телекомуникации. 
"Sofia Capital City" ще обедини и съседните проекти в общата среда на новото „бизнес сити” и ще подпомогне развитието на столицата на България като предпочитана дестинация за региналния и медународен бизнес.

Първа награда за "Музейко" в конкурса "Сграда на годината" 2015


09.12.2015
 

За 14-ти пореден път конкурсът "Сграда на годината" направи преглед на най-хубавите сгради на България през изтичащата година. Конкурсът е под патронажа на МРРБ и се провежда със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството. 

 

В него участваха множество новоизградени или реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2015 г. Оцени ги жури от водещи експерти, представители на бизнеса и културата, с председател Деница Николова - зам.-министър на регионалното развитие.

 

Престижната награда "Сграда на годината 2015" в категория "Сгради образователна инфраструктура" спечели проекта на "А и А Архитекти" - Детски научен център "Музейко".

Участие в Третата конференция по фасаден инженеринг на фирма "ЕТЕМ"


08.11.2015

На 7 ноември в "София Ивент Център" се проведе Третата конференция по фасаден инженеринг, организирана от фирма ЕТЕМ. Заедно с редица чуждестранни лектори, гост бе и арх. Ангел Захариев. Той изнесе презентация за последните проекти на "А и А Архитекти" - сградата "Капитал Форт" и Детският научен център "Музейко".

Първа награда за "Капитал Форт" в конкурса "Сграда на годината" 2015


09.12.2015
 

На връчването на наградите в ежегодния конкурс "Сграда на Годината" 2015, сградата "Капитал Форт" спечели приза в категорията " Обществени сгради с бизнес предназначение".

Конкурсното жури отличи не само високото качество на строителството на първия в България небостъргач, но коментира и допълнителните предимства, които съчетава и допринасят за високото качество на работна среда, които се предлагат на наемателите. Не е за пренебрегване и факта, че този проект е разположен на едно от най-представителните места за столицата - входът към града от бул. "Цариградско шосе".

Конкурсът "Сграда на годината" се провежда ежегодно от 2002 година насам и се е превърнал в средище на най-качествените сгради предлагани на строителния пазар у нас.

Първа награда в конкурса на "АРХ ИНОВА"


29.10.2015

На специална церемония в сградата „Капитал Форт” на 29 октомври 2015г. бяха връчени наградите на победителите във второто издание на конкурса „Годишни архитектурни награди АРХИНОВА”. Тема на тазгодишното издание на конкурса беше "Офис сгради".
 
Първо място спечелиха „А и А Архитекти” за проекта си „Офисна сграда към производствен комплекс на фирма „Димитров” ООД в гр. Плевен. Авторският колектив е в състав арх. Ангел Захариев и арх. Николай Узунов.
 
В конкурса можеха да участват архитекти или колективи от България и чужбина. За втори път водещи медии в областта на архитектурата и строителството: онлайн списанията
"Още за къщата",  The Building и строителния портал www.citybuild.bg се обединиха и решиха да работят заедно в посока на нещо интересно, вдъхновяващо, полезно и некомерсиално, какъвто е конкурса „Годишни архитектурни награди АРХИНОВА ". 

 

А и А Архитекти спечелиха Първа награда – Златен Визар в конкурса за „Вторичен градски център – зона Централна гара София”


А и А Архитекти бяха удостоени с Първа награда – Златен Визар в конкурса за „Вторичен градски център – зона Централна гара София”, организиран от Фондация Визар и Столична община.

Проектът, предлага коренна промяна във функционирането на градската среда, давайки предимство на хората, вместо на автомобилите.

Концепцията предлага разполагане на разнообразни функции и изграждане на подходяща архитекурна, и градска среда за оживяване на пространството 24 часа – 7 дни в седмицата. Също така и разполагане на важни културни, и развлекателни обекти, както и изграждане на мащабни обществени пространства.

Проекта отдава респект на важните гледки към града и Витоша, на традиционната за центъра квартална структура и на наследството на модернизма от втората половина на 20-и век.

Тези идеи в проекта бяха оценени високо от престижното международно жури и от Главният архитект на София.

Конкурсът е надежда за съживяването на северните райони на София. Премираният проект може да се превърне в реалност със съвместните усилия на община, бизнес и граждани.

Започна строителството на клуб към производствен комплекс "Desizo Monni"


10.10.2016

"А и А Архитекти" завършиха работата по техническия проект на клуба към производствено-административния комплекс Desizo Monni, в град Плевен. На територията на клуба са разположени сграда със смесено предназначение,  открит бар, спортни съоръжения – фитнес, открит басейн, футболно, волейболно игрище и паркинг. Целта на проекта е да се създаде по-качествена работна среда за служителите на комплекса посредством изграждането на спортно-развлекателни обекти в непосредствена близост до работните им места. С разнообразието си от спортни съоръжения, заведение за хранене и  рекреационни зони клубът представлява целогодишно място за развлечения и спорт за служителите на комплекса и техните семейства.

Откриха детският научен център "Музейко"


01.10.2015

Днес бе открит детският научен център "Музейко". На събитието присъстваха множество официални лица, сред които кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Научният център е на площ от 3500 кв.м, 2000 от които са заети от интерактивни игри, свързани с наука, инженерство,екология, комуникации и изкуства. Концепцията за сградата е разработена от американска компания, специализирана в създаването на музеи, проектант е българската компания "А и А Архитекти".

 

"А и А Архитекти" спечели затворен конкурс за нова сграда на "Телелинк" ООД


08.06.2015

След проведен затворен конкурс от фирма "Телелинк" ООД, сградата проектирана от "А и А Архитекти" бе отличена с първо място. Гъвкавост, ефирност, динамика, икономичност - това са само част от принципите, които са следвани в проекта. В момента екипът на "А и А" работи усилено по сградата, като строежът се очаква да започне през 2016 година.

Успешно бяха наградени участниците от "City Academy Awards" 2015


15.07.2015

На тържествена церемония бяха връчени вторите годишни награди по Проект „Академия ГРАДЪТ” . Това е платформа за комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. Целта на проекта е да улесни взаимодействието между младите българи, обучаващи се и реализиращи се в България и различни точки на света, и водещите професионалисти. Като жури и ментор участие взе арх. Ангел Захариев.

 

Награда на "New Business Ideas"


18.12.2014

"А и А Архитекти" бяха удостоени с Трета награда на "New Business Ideas" 2014 за сградата Капитал Форт. Сградата е висока 126м и е най-високата постоена сграда в София и България.
 

Специална награда "Сграда на годината" 2014


10.12.2014

Административната сграда на "Теленор" България от Бизнес Парк София спечели Специалната награда на националния конкурс „Сграда на годината”, в раздела "Обществени сгради с бизнес предназначение.

Конкурсът „Сграда на годината” се провежда ежегодно от 2002 година и е утвърден като едно от най-престижните събития за награди в областта на архитектурата и строителството. Основната цел на конкурса е да отличи най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите в България.


 

Участие в конкурса за Централна градска част на София


04.02.2014

"А и А Архитекти" взе участие в конкурс за Централна градска част на град София. Студиото участва като част от организацията ГРУПА ГРАД, която има за цел да подобри качеството на проектите изпълнявани в столицата и да спре порочните практики, прилагани в сегашното управление.

Започна строителството на "Музейко"


16.01.2014

След година и половина проекитране започна строителството на „Музейко“!
Новината беше широко отразена от медиите и приета радушно от публиката!

Тук, една от многото статии за проекта:

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2013/12/05/2193500_muzeiko_pipaite_eksponatite_molia/

Напредва строителството на "Капитал Форт"


20.03.2013

През месец Ноември 2012 бе завършен грубият строеж на високата сграда на Капитал Форт. 
Монтажът на фасадата на ниската сграда завърши през Януари 2013, а през Април започва монтажът на фасадата на високото тяло. Продължава работата по изграждането на техническите инсталации и довършителните работи. Започна и изграждането на металната конструкция на Подиума.

Учредяване на "Група Град"


04.09.2012

Днес в София бе учредена архитектурната организация "Група Град", в която участие имат и "А и А Архитекти". Групата се състои от млади български архитекти загрижени за развитието на градската среда и българската архитектура. За в бъдеще от групата има за цел да ангажира с каузата си максимално голям кръг от съмишленици от сферата на медиите, изкуството, науката и бизнеса.

10 години "Бизнес Парк София"


06.07.2012

Навършиха се 10 години от официалното откриване на Етап I на Бизнес Парк София.
 
Бизнес Парк София е най-голямата частна инвестиция в недвижимите имоти в София и България.
Проектът е изграден на няколко етапа от 2001 до 2009г.
Първият етап от проекта е завършен през Юни 2002г.
Площта на имота е 220 000м2, 15 сгради са изградени в границите на парка и общо 35 в зоната на развитие около парка, с обща РЗП 300 000 м2. 10 000 служители и 4000 посетители дневно населяват Биснес Парк София.

Концептуален проект за зелена офисна сграда


01.09.2011

А и А Архитекти разработиха концептуален проект за „Зелена” офисна сграда в София.
Целта на инвеститора е да се изследва технологичната възможност за изграждане на „Зелена” офисна сграда в София с постигане на разумна икономическа възвръщаемост, като се създаде атрактивна визия на бъдещата „зелена” офисна сграда. Резултатът от изследването доказваче в сегашните пазарни условия е възможно изграждането на „зелена” офисна сграда в София с рационално прилагане на иновативни технологии за съхранение и производство на енергия в сгради, и постигане на разумна икономическа възвръщаемост. Очаква се в началото на 2012 да започне работното проектиране на сградата.

Започна строителството на нова производствена сграда


15.01.2012

Започна строителството на Производствена база на R&M в България. R&M са водещ световен доставчик на пасивни кабели системи за високоскоростни комуникационни мрежи.

Ще бъде извършена мащабна реконструкция на съществуваща складова сграда в София, в която ще бъдат изградени високотехнологични "чисти" производствени помещения, център за разработки, офиси и логистична база. Очаква се към края на първата половина на 2012г. производствената база да бъде завършена и компанията да премести част от Фибро-оптичното си производство от Швейцария в България.

Одобрен проект на Актив/Галакси


01.06.2011

Проектът за мултифункционален комплекс на Актив/Галакси получи одобрение от компетентните общински инстанции.
Проектът предвижда изграждане на мултифункционален комплекс от офиси, финансови, търговски и развлекателни обекти с обща площ 93 000 м2. Комплексът е разположен на една от най-атрактивните локации в София – бул.Цариградско шосе до разклона за летището. 

Разрешение за строеж на сграда "Сара 03"


01.05.2011

Многофункционалната сграда Сара 03 получи разрешение за строеж. Очаква се строителството да започне Септември 2011г. и да приключи Март 2013г. Сградата се намира в южните части на гр. София. Предвижда се изграждане на офиси, жилища, магазини, ресторант, медицински център, складове и подземни гаражи с обща площ 14 000 м2.

Първа копка на проекта "Капитал Форт"


29.01.2010

Започна строителството на проекта Кaпитал Форт. Планира се строителството да продължи 3 години и да приключи в началото на 2014г. Инвестицията е на стойност над 60 милиона евро, а разгънатата застроена площ на комплекса е 80 000 м2. Сградата е висока 126 м и когато бъде завършена, ще бъде най-високата постоена сграда в България.

Енерго-ефективна къща


1.09.2009

А и А Архитекти проектират поредната енерго-ефективна еднофамилна жилищна сграда в подножието на Витоша. Хармонията с природната среда и постигането на висока енерго-ефективност са водещи мотиви в проектирането на къщата.

Завършена сграда в първа фаза на РПС


1.08.2009

Луксозна еднофамилна къща по проект на А и А Архитекти получи разрешение за ползване. Къщата е част от първата фаза на комплекса Резиденшъл Парк София разположен в подножието на Витоша. Къщата се състои от две части: жилищна част с 5 спални, 5 бани и гараж за 4 автомобила, и спортно–развлекателна част с закрит басейн, зала за масажи, парна баня, зала за игри и спорт.

Офисна и търговска сграда с разрешение за строеж


1.04.2009

Офисната и търговска сграда на логистичен комплекс Юнивърсъл получи разрешение за строеж. Предвижда се сградата да обслужва фирмите в логистичния парк и да привлича значителен брой клиенти от пристигащия в София трафик от автомагистрала Тракия.

Партньорство с "Аткинс Дизайн Студио"


21.11.2008

А и А Архитекти започнаха проектирането на фаза Идеен Проект на един от знаковите проекти за гр. София. На ключова локация в града се проектира мултифункционален комплекс от офиси и търговски площи с площ от над 75 000 м2. С височина от 123м, офисната кула ще бъде една от най-високите сгради в региона. Концептуалният проект е изготвен от световно известното проектантско бюро 
Аткинс Дизайн Студио в партньорство с "А и А Архитекти".

"Архитект на годината" 2007


26.02.2008

"А и А Архитекти" спечелиха трето място в конкурса „Архитект на 2007 г.” организиран от вестник „Строителство имоти” в категория „Нежилищно строителство”

"Сграда на Годината" 2007


10.12.2007

Сграда 5 от Бизнес Парк София спечели Голямата награда „Сграда на публиката” 2007 на националния конкурс „Сграда на годината” - www.buildingoftheyear.bg.

Конкурсът „Сграда на годината” се провежда ежегодно от 2002 година и е утвърден като едно от най-престижните събития за награди в областта на архитектурата и строителството. Основната цел на конкурса е да отличи най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите в България.

Освен голямата награда на публиката Сграда 5 беше номинирана в натегория: Обществени сгради с бизнес предназначение.

Сграда №5 въведена в експлоатация


4.12.2007

Сграда 5 от БПС е въведена в експлоатация. С приключване на строителството на Сграда 5 завършва последния етап от изграждането на Бизнес Парк София.

Сграда №8 въведена в експлоатация


15.09.2007

Сграда 5 от БПС е въведена в експлоатация. С приключване на строителството на Сграда 5 завършва последния етап от изграждането на Бизнес Парк София.