BG | EN

А и А Архитекти спечелиха Първа награда – Златен Визар в конкурса за „Вторичен градски център – зона Централна гара София”


А и А Архитекти бяха удостоени с Първа награда – Златен Визар в конкурса за „Вторичен градски център – зона Централна гара София”, организиран от Фондация Визар и Столична община.

Проектът, предлага коренна промяна във функционирането на градската среда, давайки предимство на хората, вместо на автомобилите.

Концепцията предлага разполагане на разнообразни функции и изграждане на подходяща архитекурна, и градска среда за оживяване на пространството 24 часа – 7 дни в седмицата. Също така и разполагане на важни културни, и развлекателни обекти, както и изграждане на мащабни обществени пространства.

Проекта отдава респект на важните гледки към града и Витоша, на традиционната за центъра квартална структура и на наследството на модернизма от втората половина на 20-и век.

Тези идеи в проекта бяха оценени високо от престижното международно жури и от Главният архитект на София.

Конкурсът е надежда за съживяването на северните райони на София. Премираният проект може да се превърне в реалност със съвместните усилия на община, бизнес и граждани.