BG | EN

Сграда 5 - Бизнес Парк СофияЛокацияСофия
Година на проектиране2006
Година на завършване2007


Параметри

Инвеститор: Бизнес Парк София
Площ: 11 065 кв.м
Описание

Сграда № 5 е един от първите проекти на АиА Архитекти след основаването на бюрото през 2005.

Със този проект АиА Архитекти правят заявка за бъдещата си работа в областта на сложните геометрични форми и предизвикателствата на нестандартния архитектурен дизайн.

Сграда 5 е част от последния етап на развитие на Бизнес Парк София, най-мащабният частен проект в областта на недвижимите имоти в България.

Въпреки сравнително малкия си размер в сравнение със съседните сгради, благодарение на характерният си архитектурен образ Сграда 5 е най-отличаващата се сграда в Бизнес Парка.

Сграда 5 има две лица: едното към централната част на Бизнес парка - решено с плавни криви във формите на обемите, а другото е към периферията на парка, където прави препратки към архитектурата на същствуващите околни сгради.

Формата на сградата е повлияна от внимателното изследване на координатните системи на съществуващите сгради в парка, движението на човешките потоци и опитите за тяхното плавно насочване към определени пространства.

В архитектурният образ са преплетени нестандартни решения за стандартни строителни елементи и съвременен прочит на синтеза между архитектура, технология и приложно изкуство.

Характерен елемент от образа са специално създадените от АиА Архитекти елементи от усукана алуминиева ламарина по фасадата на сградата.

Сградата е носител на редица престижни награди.
Полезни връзки

http://www.businesspark-sofia.com/bg/page/43/