BG | EN

"Капитал Форт"ЛокацияСофия
Година на проектиране2008
Година на завършване2015


Параметри

Инвеститор: "Капитал Форт АД"
Площ: 80 000 кв.м
Височина: 126м
Описание

Капитал Форт е мащабен проект за комплекс от сгради, намиращ се на ключова локация с интензивно развитие в София – бул.Цариградско шосе, до метростанция 19.

Проектът се състои от висока 126м офисна кула и втора 40м офисна сграда, разположени над търговски „подиум” и подземни паркинги. 

Концепцита за проекта се стреми да създаде едновременно практична, но впечатляваща сграда, която да обединява в едно цяло най-важните качества на един успешен и неподвластен на времето проект. По-мащабната мисия на проекта цели изграждането на нов облик на града, отключвайки потенциала на един от важните градски „входове”, откроявайки се високо като един от кандидатите за нова градска забележителност.

Пространствената композиция е резултат от внимателно изследване на околните проекти с цел създаването на обща градоустройствена композиция, която да обединява  различните обеми и силуетни линии на проектите, формирайки по този начин символичната югоизточна „порта” на града. Доминиращата роля в композицията е на високата 126м. кула, разработена като класически небостъргач с централно ядро и офиси по периферията.

Като балансьор в пространсвтото под кулата е разположена ниската офисна сграда, предлагаща възможност за разполагане на офиси с голяма площ тип „open space”. Под тях са разположен „подиума”, където се помещават търговски и развлекателни площи, конферентни зали, ресторанти и други обслужващи обекти, както и подземни нива с паркинги.

Въведжането на нови технологии и стандарти, и създаването на ценен опит във високото строителство ще насърчи реализацията на нови и още по-мащабни проекти за високи сгради в България.


Концептуалният проект е разработен съвместно с Wright Khennouchi Kuruvilla, докато са били част от световно известното проектанстко бюро Atkins Design Studio, създали множество емблематични сгради по света, включително иконата Бурж Ал Араб в Дубай.

 Полезни връзки

http://www.capitalfort.com