BG | EN

Детски научен център - "Музейко"ЛокацияСофия
Година на проектиране2012-2013
Година на завършване2015


Параметри

Инвеститор: Фондация Америка за България
Площ: 4000 кв.мОписание

„Музейко“ е уникален по рода си проект за региона на югоизточна Европа. Проектът предвижда цялостна реконструкция и дострояване на изоставена съществуваща сграда, и нейната трансформация в съвременен Научно - образователен детски център в гр.София. Проектът е разработен в партньорство с Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership Team, New York (LHSA+DP), на базата на спечелен от LHSA+DP международен конкурс. "Музейко" е финансиран от Фондация Америка за България и в момента е най-мащабният неправителствен проект в областта на образованието и културата в България.

В „Музейко“ са разгърнати няколко тематични експозиции свързани с културата, историята, екологията, науката и техниката.
Експозиците включват разнообразни интерактивни съоръжения, пододящи за деца от различни възрасти и техните родители. Част от тези съоръжения са разположени на открито. Интерсна част от проекта са т.нар. малки планини - три сложни обема с облицовка в три различни материала: дърво, текстил и керамика, пресъздаващи известните традиционните български занаяти - дърворезба, шевици и рисувана керамика.

Сградата е проектирана и сертифицирана в съответсвие със стандарта LEED GOLD и включва редица „зелени“ технологии за производство и съхранение на енергия.Полезни връзки

http://muzeiko.com/bg