BG | EN

Библиотека ВарнаЛокацияВарна
Година на проектиране2015


Параметри

Площ: 18 500 кв.м. 


Описание

Проектът трансформира традиционната библиотека в интерактивно място за обменяне на идеи, умения и знания.
Вдъхновени от историята на Варна – дълбоко свързана с морето и корабостроенето, ние разгледахме образът на библиотеката като символичен кораб, носещ знанието на нашето време. Формите наподобяващи корабен корпус създават мултифункционално публично място и осигуряват невероятно пътуване нагоре към същинската част на библиотеката. Етажите са ефирни и озеленени, в разрез с традиционните схващания за масивно изглеждащи сгради, като освен с лекота се отличават и с препратка към външния вид на карго корабите.

Вътрешните пространства са просторни, светли и многофункционални, свързани в общо интерактивно място, свързано и с централния атриум, в който има и още площи за четене и работа. Интериорът е адаптиран за различни трансформации, с възможност за използване на новите технологии.

Устойчивата архитектура на сградата е постигната чрез използването на съвременни методи за сградна енергоефективност като адаптивна фасада, зелени покриви, използването на дъждовната вода и слънчевата светлина, както и геотермалната енергия.